Hoe maak je een keuze voor je kind

6 Tips hoe je toch die lastige keuze kan maken voor je kind.

Niets is moeilijker voor een moeder om een ingrijpende beslissing te moeten nemen voor haar kind. Als je een kind hebt dat anders is, dan doe je dit helaas vaker dan je zou willen. Laat ik mijn kind wel naar die kinderverjaardag gaan? Is Speciaal Onderwijs wel of niet de juiste plek voor mijn kind? Gaan we starten met medicatie of wachten we nog even?

Je staat hier vaak heel alleen in

De meeste ouders hebben hier gelukkig nooit mee te maken en daarom sta jij als ouder hier heel alleen in. Er zullen maar weinig ouders in jouw directe omgeving zijn, die je hierin kunnen bijstaan. Mijn ervaring is zelfs, dat er heel makkelijk over wordt gesproken. Alsof je maar even de beslissing neemt, dat je je kind niet meer naar school laat gaan… Dit zijn zulke ingrijpende beslissingen. De emoties die ervaart als moeder zijn zo intens, dat je soms dagen aan niets anders meer kan denken. En uiteindelijk die keuze niet durft te maken.

Waarom is het zo lastig om te beslissen?

  • Je voelt je onzeker
  • De huidige situatie is vertrouwd
  • je houdt teveel rekening met wat anderen van jouw beslissing vinden
  • Je kunt de impact van het nemen van de beslissing niet overzien
  • Je hebt te weinig informatie

Wie geen keuze maakt, kiest ervoor de bestaande situatie in stand te houden

Als jij in een hele lastige situatie zit met je kind. Het gaat niet goed met je kind of met jou? Dan zal je de beslissing moeten nemen om die verandering aan te gaan. En zal je die ingrijpende keuze moeten maken. Hoe moeilijk dit ook voor je is. Hoeveel verdriet jij en je kind hier ook van hebben. Uiteindelijk zal het je rust gaan geven. Geen keuze maken, geeft onzekerheid en blijf je maar piekeren. Dit zal geen positief effect hebben op de sfeer in huis.

6 tips hoe je een beslissing kan nemen:

Met onderstaande tips lukt het jou om toch die beslissing te nemen:

  1. Neem de tijd (Belangrijke beslissingen neem je niet impulsief. Geef jezelf de tijd om een keuze te maken)
  2. Zorg dat je voldoende kennis hebt (Probeer info online te vinden, praat met ervaringsdeskundigen, maar let op! Verdrink er ook niet in)
  3. Vraag advies aan een professional (Vraag advies aan iemand van buitenaf, die er niet teveel bij betrokken is en van een afstandje de situatie kan beoordelen en zinnig advies kan geven)
  4. Overleg met alle betrokken partijen (Weeg alle belangen van alle betrokkenen mee in het nemen van je beslissing. Weet wel, dat jij uiteindelijk degene bent, die beslist)
  5. Focus op het NU ( Je weet niet welke invloed jouw beslissing zal hebben op de toekomst van je kind. Blijf vooral kijken wat er nu nodig is voor jou en voor jouw kind)
  6. Durf te beslissen (Laat je niet leiden door wat anderen zeggen. Heb je verkeerd gekozen? Maak er geen drama van. Je weet nu in ieder geval wat je wel echt wil voor jezelf of voor je kind)

Stel jezelf de volgende vragen

Wat is op dit moment het beste voor mijn kind? Wat heeft mijn kind nu nodig? En bekijk ook wat jij en je gezin nodig hebben. Luister hierin ook naar je gevoel. Soms moet je kiezen voor je gezin en is jouw kind er in eerste instantie niet mee geholpen.

Wat is het doel? Wat is de reden waarom deze beslissingen genomen moet worden? Welk doel wil je hiermee bereiken? Hoe groot is de kans dat dit doel bereikt gaat worden?

Besef je goed, dat welke beslissing je ook neemt. Je dit altijd doet om je kind te helpen. Ook al voelt dit niet altijd zo. Jij bent moeder en doet alles met alle liefde die je in je hebt. Je hebt al veel keuzes moeten maken voor je kind. Deze beslissing kan je ook nemen.

Wil je mijn verhaal horen en alle tips om de juiste keuze te maken? Luister dan mijn laatste podcast.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je wel wat extra advies gebruiken? Loop je op dit moment tegen een muur aan en weet je niet of je die verandering voor jou of voor je kind moet aangaan? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met je mee.