Als jij je altijd verantwoordelijk voelt voor het gedrag van je kind

Herken je dit? Jouw kind vertoont bepaald gedrag en jij voelt aan alles, dat het jouw schuld is. Je hebt het in jouw beleving weer niet goed aangepakt. Je voelt je voortdurend verantwoordelijk voor het gedrag van jouw kind.

Hierdoor probeer je er alles aan te doen om te voorkomen, dat je kind overprikkeld raakt en sta je dus altijd aan. En gaat het een keer niet goed met je kind, voelt het als jouw schuld. Jij hebt het niet goed aangepakt. De twijfels slaan toe en je voelt je geen goede moeder.

Leg de lat niet te hoog

Jouw kind is anders en gedraagt zich niet altijd volgens de sociale gedragsregels. Dat is moeilijk voor jou en je zal je ook vast weleens schamen voor zijn/haar gedrag. Alleen is het niet jouw schuld, dat jouw kind zich zo gedraagt.

Je kan je kind ondersteunen door te onderzoeken wat maakt dat je kind overprikkeld raakt. Lukt het je om dit te voorkomen? Dan is dat natuurlijk geweldig, maar het is onmogelijk om dit altijd te vookomen. Leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Leren loslaten

Jij kan het goede voorbeeld aan je kind door dat gedrag te laten zien wat je belangrijk vindt, maar je kan je kind niet onder controle houden. Je kan om hulp vragen aan anderen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Dit kost je teveel energie en dat ga je uiteindelijk niet volhouden. Er komt een moment, dat je compleet bent opgebrand en jezelf volledig bent kwijt geraakt onderweg. Hoe kan je dan nog het goede voorbeeld geven aan je kind?

Burnout

Ik snap je heel goed, hoor. Ik was zelf ook zo. Altijd maar bezig met de zorg voor Thijs. Voortdurend stonden mijn voelsprieten aan. Totdat ik eraan onderdoor ging en richting een burnout ging en echt geen leuk mens meer was. Ik gedroeg me krampachtig en schaamde me voor Thijs als hij zich niet “goed” gedroeg.

In mijn laatste podcast leg ik je uit wat mij uiteindelijk heeft geholpen om meerte kunnen loslaten en welke stappen ik heb gezet om een meer ontspannen moeder te worden.

Dat gaat jou ook lukken, niet van de een op andere dag, want het is een voortdurend proces. Bewustworden is al de eerste stap…

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je wel wat extra hulp gebruiken? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met je mee.