Jouw kind is anders, gedraagt zich anders en daar vinden anderen vaak iets van. Jouw omgeving heeft altijd wel een mening, want de beste stuurlui staan tenslotte altijd aan wal. Mensen zijn zich vaak niet bewust welk effect de kracht van hun woorden op de ander heeft. Jij hebt ook vast weleens iets tegen een ander gezegd, wat niet heel tactisch of empatisch was. En weet je, dat is menselijk.
Het maakt je verdrietig, boos en onzeker
Dat neemt niet weg, dat de opmerkingen die je krijgt over het gedrag van je kind. Je enorm kunnen raken, want het is altijd persoonlijk omdat het over jouw kind gaat. Het maakt je verdrietig, boos en onzeker. Je doet zo enorm je best voor je kind. Je gaat hierdoor vaak twijfelen aan jezelf. Doe ik het wel goed?
En als je dan een opmerking krijgt: “ach, je moet gewoon wat consequenter zijn” of “ik zie helemaal niets aan hem”. Voel je je niet serieus genomen. Alsof het autisme van je kind niet echt is en jij weet maar al te goed, dat die diagnose klopt. Als je kind weer compleet overprikkeld 2 uur op een tafel zit te tikken. Of zo’n boze bui heeft, dat je bovenop hem/haar moet liggen om ervoor te zorgen dat hij/zij zichzelf geen pijn doet. Dat ziet die ander niet. Ze hebben geen idee…
Begrip voor jouw situatie
Je wil graag wat meer begrip voor de situatie waarin jij je bevindt als moeder. Je wil dat de ander begrijpt wat het autisme voor jouw kind en voor jouw gezin betekent en vooral wat dit met jou doet. Je vindt de opvoeding zwaar, voelt je vaak eenzaam en bent op momenten echt verdrietig, want hoe ziet de toekomst van je kind eruit.
Zelfvertrouwen komt vanuit jezelf
Je hebt het begrip van jouw omgeving niet nodig om je goed te voelen over jezelf. Dat gevoel van zelfvertrouwen zal uit jezelf moeten komen.
En dat wil niet zeggen, dat een opmerking van een ander je nooit meer kan raken en dat je niet even een steek in je buik voelt. Dat zal blijven, maar hoe ga je er vervolgens mee om.
Hoe graag je ook complimenten van je omgeving zou willen krijgen. Je hebt dit niet nodig. Hier ga jij niet meer zelfvertrouwen van krijgen en je beter van voelen. De mening van jouw omgeving zal namelijk altijd blijven. Iedereen zal iets van vinden van het gedrag van jouw kind. Het gaat erom, dat jij hierboven gaat leren staan en je die ene opmerking niet jouw hele dag laat bepalen. Dit klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. En toch kan het, want het is mij ook gelukt.
Dit is hoe je dit kunt doen:
- Besef dat wat een ander zegt bij de ander ligt. Het heeft te maken met zijn/haar eigen normen en waarden, die wellicht heel anders zijn dan die van jou. Laat het dan ook bij die ander. Het zegt helemaal niets over hoe jij bent als moeder. Trek het je niet persoonlijk aan. Zeg dit ook tegen jezelf. Maak hier je mantra van: ” ik trek het me niet persoonlijk aan”.
- Zo’n opmerking heeft vaak te maken met onwetendheid van de ander. Een andere ouder, die een kind met autisme zou hebben, zou deze opmerking waarschijnlijk nooit maken, want die persoon weet exact hoe jij je voelt. Informeer daarom de ander vooral. Leg eens uit wat autisme is. Als je geen kind met autisme opvoedt, heb je namelijk echt geen idee. Je kunt het de ander niet kwalijk nemen.
- Stel vragen? Vraag aan de ander wat hij/zij precies bedoelt met die opmerking. Vraag door en dan zal je er wellicht achter komen, dat die persoon het helemaal niet zo bedoelde. Daarnaast wordt die persoon geconfronteerd met dat wat hij/zij nu eigenlijk gezegd heeft. Ze moeten er nu echt over na gaan denken. Veel opmerkingen worden gemaakt zonder dat er wordt nagedacht over het effect ervan.
- Stel jezelf kwetsbaar op. Laat zien wat je voelt. Geef aan dat die opmerking je verdrietig maakt. Ik garandeer je dat hier een mooi gesprek uit volgt. Zie kwetsbaar opstellen niet als een zwakte, maar als een teken van moed
Wat je ook besluit te doen in een gesprek met de ander. Onthoud dat jij hoe dan ook een goede moeder bent. Jij kent jouw kind het beste en weet als geen ander wat jouw kind nodig heeft. Je doet altijd je best en meer dan je best kan je niet doen.
Blijf leren
Krijg je advies van een ander. Neem dat ter harte. Haal hieruit wat bij jou en je gezin past. Leer wat jij wil leren, maar neem niet alles klakkeloos van een ander aan, omdat je misschien tegen die persoon opkijkt. Twijfel nooit aan je eigen moederschap-skills, want je bent al zover gekomen met je kind. Je hebt een hele zware taak als moeder van een kind met autisme. Daar hebben anderen echt geen idee van hoe heftig dit op momenten is. En wees blij voor de ander, dat diegene zich niet in zo’n situatie bevindt. Dat jij jouw unieke kind mag opvoeden is een voorrecht, een geweldig leerproces. Je leert dingen waarderen, waar de meeste andere gezinnen nooit mee bezig zijn. En natuurlijk heb je enorme diepe dalen, maar daar tegenover staan pieken, die gigantisch hoog zijn.
Ik weet als geen ander hoe verloren je je kunt voelen als moeder. Ik heb jaren nodig gehad om te komen waar ik nu ben. En dat is iets wat ik jou ook zo enorm gun. Raakt de mening van je omgeving jou en voel je je vaak verdrietig en onzeker. Neem dan contact met me op. Iedere maand selecteer ik enkele moeders voor een gratis peptalk. Ik luister naar je verhaal en geef je tips hoe je beter in je vel kunt komen te zitten. Helemaal gratis.
Heb jij behoefte aan zo’n peptalk? Stuur me dan een berichtje