Hoe je tijd voor jezelf kan inplannen naast de zorg voor je kind?

Hoe kan jij je dag of week zo inplannen, zodat je ook wat meer tijd voor jezelf kan nemen? Tijd voor jezelf nemen is tenslotte goed voor jezelf zorgen. Daar laad je van op en niet door het 1x te doen iedere paar weken, maar door dit met regelmaat te blijven doen, het liefst iedere dag even een momentje om iets te doen, dat je leuk vindt, je hoofd leegmaakt of wat je energie geeft.

Dit gaat je alleen lukken als jij je tijd efficiënt en zorgvuldig inplant. En een manier kan zijn door jouw taken zoveel mogelijk te clusteren en niet van de ene taak naar de andere taak te hoppen, te multitasken. Daarnaast houd je er een tevreden gevoel aan over aan het einde van de dag, want vaak je hebt de losse eindjes weggewerkt.

Rust in je hoofd

De oplossing kan zijn om te gaan werken met themadagen. Dit kan jou enorm helpen om meer rust in je hoofd te krijgen. Je gaat namelijk je taken batchen, je taken groeperen. Door deze steeds op dezelfde dag of dagdeel te doen. Heb je dus een to-do, die hoort bij een bepaald thema? Dan plan je die in op die dag, die jij hebt gepland voor dit thema. Zo plan je ook die thema’s in op basis van hoe jij je voelt in de week. Heb je veel energie op een bepaalde dag? Plan die dag een thema in waar je veel focus voor nodig hebt.

Heb je altijd last van after-lunch-dipjes? Ben jij helemaal kapot aan het einde van de werkweek? Op basis van je energie-level kan je dus gaan kijken welke taken je wanneer gaat inplannen en dus welk thema je welk dag(deel) geeft.

Juist tijdens de vakanties

Ook kan je deze manier gebruiken tijdens vakanties. Hoe ga je namelijk al die weken plannen waarin je kinderen de hele dag thuis zijn. Hoe zorg je ervoor, dat ze zich niet te veel gaan vervelen. En vooral voor jouw kind kan niet ingevulde tijd voor veel chaos zorgen en dus de nodige strijd opleveren.

Door iedere dag van de week met vaste thema’s te gaan werken. Lukt het jou veel gemakkelijker om te bedenken wat je met de kinderen kan gaan doen. En aan het einde van de week voel jij heel voldaan, want je hebt leuke dingen met je kinderen kunnen doen, maar ook tijd voor jezelf kunnen inplannen zonder schuldgevoel.

Wat zijn de voordelen:

  • Je krijgt meer gedaan
  • Het geeft je rust en overzicht
  • Je bent meer in het nu ipv met alle taken, die je nog moet doen in de toekomst
  • Je wordt efficiënter en hoeft dus minder te schakelen
  • Je houdt meer tijd over en dus tijd voor jezelf

Hoe werkt het…

Deel je week in dagdelen: ochtend, middag en avond. En ga per dagdeel met een vast thema werken. B.v. maandagochtend: boodschappen, maandagmiddag: administratie, dinsdag ochtend: werken, dinsdagmiddag: werken, woensdagmiddag: eropuit met de kinderen, donderdagochtend: tijd voor mezelf etc.

Tijdens de vakantie kan het zijn: maandagochtend: boodschappen, maandagmiddag: buitenactiviteit met de kinderen, dinsdagochtend: educatie, dinsdagmiddag: bakken etc.

Iedere week kan je deze dagdelen invullen met andere “taken”, maar het thema houd je hetzelfde. Zo blijf je overzicht houden en geeft het je iedere week duidelijkheid voor jezelf en je gezin.

Probeer het werken met themadagen eerst eens 2 weken uit en bekijk wat wel en niet voor je werkt. Lukt dit je niet een hele week, omdat je (onregelmatig) werkt of je gezinssituatie laat dit niet toe. Werk dan eens met 2 of 3 themadagen.

Om het je wat makkelijker te maken. Heb ik een themadagen-overzicht voor je gemaakt. Deze kan je hieronder gratis downloaden. Laat je emailadres achter en je ontvangt het formulier direct in je mailbox.

Heel veel succes!

Liefs,

Renske