Sinterklaas is een uniek feest voor onze kinderen en is voor jou als moeder heel bijzonder om dit samen met je kind en familie te kunnen vieren.
Zelf hebben wij 7 jaar in Thailand gewoond en dit was echt een van de dingen, die ik enorm kon missen. Het is zo bijzonder om dit feest samen met je kinderen en de opa’s en oma’s te vieren. Op school wordt van alles georganiseerd, de intocht van Sinterklaas en de Pieten, iedereen druk in de weer met surprises maken en natuurlijk pakjes-avond. Al die gezelligheid. Ik houd ervan!
Spannende tijd
Toch kan deze periode voor jouw kind een hele lastige tijd zijn. Jouw kind kan het als heel spannend ervaren en is misschien voortdurend onrustig. Zo wordt dit leuke kinderfeest er niet gezelliger op voor jouw kind (en ook niet voor jou). Zo hebben wij heel wat boze buien gehad voorafgaande en tijdens pakjesavond. Waardoor de gezelligheid ver te zoeken was en ik blij was als Sinterklaas weer richting Spanje ging. Voor jouw kind met autisme is het vooral heel belangrijk om duidelijkheid te krijgen. Dit kan dus betekenen dat je het voor hem/haar op een andere manier aanpakt dan voor je andere kind(eren).
Hieronder volgen mijn tips hoe je deze Sinterklaas-periode rustig kunt doorkomen:
Maak een kalender
Zet op deze kalender alle belangrijke momenten gedurende deze Sinterklaas-periode. Op welke dagen mag de schoen gezet worden en komt er dan een cadeautje in of iets lekkers. Wanneer wil Sinterklaas het wenslijstje ontvangen in de schoen, zodat hij op tijd de cadeautjes kan kopen. Wanneer wordt het Sinterklaasjournaal bekeken, hoe laat en op welke dagen. Wanneer komt Sinterklaas op school en wat wordt er dan gedaan en op welke dag is het pakjesavond. Hoe laat begint het en hoe laat is het afgelopen.
Maak het voor je kind zo helder mogelijk, zodat er niets meer onduidelijk is voor je kind. Heeft je kind nog vragen? Dan moet er dus nog meer uitgelegd worden. Zet alles op een kalender om ervoor te zorgen, dat je kind niet alles hoeft op te slaan in het hoofd. En dus constant met een vol hoofd rondloopt, wat tot sneller overprikkeld raken, kan zorgen. Zo kan je kind per dag bekijken wat hij/zij die dag kan verwachten. Dit gaat zoveel rust geven voor jouw kind en dus ook voor jou.
Bij het maken van de kalender kan het helpen om het volgens de Geef met de vijf methode van Colette de Bruin in te vullen: wie, wat, wanneer, hoe en waar.
Om je alvast een beetje op weg te helpen bij het maken van deze kalender. Heb ik de picto’s voor je gemaakt, die je kunt uitprinten en kunt opplakken in een bijbehorende kalender. Je kunt deze hier downloaden
Overleg met de leerkracht
Sinterklaas op school kan voor jouw kind heel spannend zijn. Het kan eng zijn om Sinterklaas te zien, er zullen veel onverwachte momenten zijn met de Pieten en je kind kan hierdoor overprikkeld raken. Ga van te voren in gesprek met de leerkracht om duidelijk te krijgen wat er gaat gebeuren op school. Wordt de klas overhoop gehaald door Rommelpiet. Dan kan het voor je kind rustiger zijn om later op school te komen.
En wie kan er extra op jouw kind letten om in de gaten te houden of jouw kind overprikkeld raakt. En waar kan je kind naartoe om even bij te komen? Stel deze vragen van te voren aan de leerkracht om de keuze te kunnen maken of je kind die dag wel of niet naar school gaat. Ook kun je ervoor kiezen om je kind eerder op te halen of later te brengen. Als je kind graag Sinterklaas op school wil vieren. Probeer dan de dag zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen voor je kind. Leg uit wat wanneer gaat gebeuren. En vraag wat je kind wel of niet wil doen. En geef dit van te voren door aan de leerkracht.
De cadeau’s
Vaak wil je kind precies weten wat hij/zij gaat krijgen van Sinterklaas. Dit kan heel veel rust geven. Verrassingen kunnen heel lastig zijn voor een kind met autisme. Het is te onvoorspelbaar en kan zelfs voor een boze bui zorgen als bij het openmaken van een cadeau als er iets anders anders in zit, dat hij/zij had verwacht te krijgen. En let op! Dit is geen teken van verwend gedrag. Het is te onduidelijk geweest voor je kind.
Ga daarom met je kind van te voren op cadeautjes-jacht en maak foto’s van alle cadeautjes die je kind graag wil hebben. Laat je kind deze tekenen of opschrijven in een brief naar Sinterklaas en laat Sinterklaas hier ook antwoord op geven met een brief in de schoen waarop staat vermeld wat je kind gaat krijgen op pakjes-avond. Zo weet je kind waar hij/zij aan toe is en hebben jullie een rustige Sinterklaasavond. Overleg dus ook met evt. familieleden, die een cadeautje willen geven welk cadeautje jouw kind wil hebben en waarom het belangrijk is voor je kind om te krijgen, wat hij/zij heeft gevraagd (moet je van te voren wel even het budget weten?)
Vertel het grote geheim
Soms kan je kind zoveel vragen hebben, dat zelfs jouw hoofd ervan begint te tollen. Je merkt dat jouw antwoorden voor nog meer onduidelijkheid zorgen bij je kind. Je kind maakt een bange indruk, want Sinterklaas en Piet komen in jullie huis. En hoe doen ze dat en komen ze ook naar boven? Je kind voelt zich onveilig. En wat nu als ze de rest van het jaar ook in huis komen?
Als je dit soort vragen gaat krijgen. Kun je ervoor kiezen om het grote geheim te vertellen aan je kind. En natuurlijk is dit lastig voor jongere broertjes en zusjes en leeftijdsgenootjes als je kind vervolgens het geheim verklapt. Uitleggen dat het heel knap is om dit geheimpje te bewaren is voor jouw kind leuker, dan zich bang te voelen in z’n eigen bed. Het kan je kind zelfs meer zelfvertrouwen geven, dat hij/zij dit al mag weten. En onthoud je bent echt geen slechte moeder als je hiervoor kiest. Alle keuzes die je maakt, maak je in het belang voor je kind. En dan kan dit juist een prima keuze zijn.
Pakjes avond
Het kan enorm helpen om ook voor deze avond een schema te maken om je kind duidelijkheid te geven. Leg uit wanneer er wat gaat gebeuren. Hoe meer je uitlegt van te voren. Des te duidelijker het is voor je kind en is de kans groot dat jullie een geweldig leuke avond hebben met elkaar.
- Hoe laat komt het bezoek
- Wie komt er. Wie gaat waar zitten en waar gaat jouw kind zitten.
- Hoe worden de cadeautje gebracht en hoe laat
- Wie mag als eerste een cadeautje uitpakken en wie daarna
- Hoeveel cadeautje krijgt je kind
- Wat mag je kind die avond snoepen
- Hoe laat gaat hij/zij naar bed
Sinterklaas naar Spanje
Maak aan je kind ook duidelijk wanneer Sinterklaas weer is vertrokken. Desnoods doe je een briefje in de zak bij de cadeautjes waarop Sint heeft geschreven, dat hij al naar Spanje is vertrokken als je kind wakker wordt de volgende ochtend. Anders is de kans groot dat de angst voor Sinterklaas nog blijft hangen in het hoofd van jouw kind. Zorg dat er een duidelijk afsluiting is van deze periode. Dan kan het mapje Sinterklaas in het hoofd van jouw kind worden afgesloten. En keert de rust weer terug in huis en dan is het weer opmaken voor de Kerst-periode?
Steuntje in de rug nodig?
Is het bij jou thuis momenteel drama? Is je kind heel snel overprikkeld? En weet je niet wat te doen om wat meer rust in huis te krijgen? Vraag dan hier jouw gratis peptalk aan met mij. Iedere maand geef in 2 gratis peptalks weg om jouw een steuntje in de rug te geven. Je hoeft het namelijk niet altijd alleen te doen. Een kind opvoeden met autisme is heel pittig.
Ik weet als geen ander waar jij als moeder doorheen kunt gaan. Dus schroom niet om jouw gratis gesprek aan te vragen. Vul dit formulier in en ik neem direct contact met je op.