Ontspannen de feestdagen door. Hoe doe je dat?

De feestdagen zijn voor jouw kind intensieve dagen. Het gaat allemaal net even anders. 

Onverwachte situaties, waarschijnlijk een andere omgeving dan thuis, wat voor de nodige overprikkeling bij jouw kind kan zorgen. 

Jij ziet er tegenop, je voelt je nerveus. Hoe gaat het verlopen? Hoe voorkom je onnodige strijd? Hoe ga je om met opmerkingen van mijn directe omgeving? Hoe zorg je ervoor dat jouw lontje lang genoeg blijft? 

Grote kans dat jouw kind wat heftiger kan gaan reageren. Zie je deze overprikkeling niet op tijd? Dan kan het zelfs zo zijn, dat je kind een boze bui krijgt. Je doet er natuurlijk van alles aan om dit te voorkomen. 

Je wil geen discussies met je directe omgeving. Wat betekent dat jouw voelsprieten constant aanstaan. En aan het einde van je avond ben je dan ook compleet uitgeblust.

Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Je kind is sneller overprikkeld. Probeer dan ook niet teveel te verwachten van je kind. Leg de lat dus ook iets lager. Staat je kind onder druk, dan raakt je kind sneller overprikkeld.

Het is niet eerlijk als ineens de kinderen aan een 3-gangen diner moet blijven zitten, terwijl het jullie thuis al amper lukt om hem/haar aan tafel te krijgen.

Hoe bereid je deze dagen voor?

  • Bepaal wat haalbaar is voor je kind. Wat heeft jouw kind nodig om niet overprikkeld te raken.
  • Overleg met degene waar Kerst gevierd gaat worden wat er precies wanneer gedaan gaat worden en wat zijn de verwachtingen.
  • Hoe wordt er gegeten: met z’n allen aan tafel. Wat is hierin haalbaar voor je kind en maak dit ook kenbaar aan familie en vrienden.
  • Wat wordt er gegeten. Neem je eigen eten mee?.

Maak een planning

Maak een planning voor je kind. Zodat hij/zij precies weet wat er te wachten staat. Doe dit mbv picto’s. Schrijf het uit, maar doe dit niet in alleen woorden. De helft zakt weer weg en heb jij vervolgens een discussie/strijd met je kind

Door van te voren te plannen hoe de feestdagen gaan verlopen, help jij jouw kind enorm. Als hij/zij weet wat er gaat gebeuren, wat er van hem/haar verwacht wordt, geeft dit meer duidelijkheid en dus meer rust in het hoofd en minder kans op overprikkeling.

Zo houd jij langer vol. Ook al is je kind ouder en denk je dat dit niet gaat werken. Het in beeld brengen van een situatie m.b.v. plaatjes geeft zoveel meer duidelijkheid dan het in woorden uit te leggen. Schrijf het anders op. Probeer het eens! Iedereen wil het gezellig hebben. Dus ook jouw kind. Hoe lastig is het als jouw kind zich dan ineens aan allemaal nieuwe regels te houden. Breng in kaart wat er van jouw kind wanneer wordt verwacht.

Maak ook afspraken over wat te doen bij een druk hoofd. Is er een plekje waar jouw kind zich kan terug trekken.

Trek je eigen plan, maar wil je het “leuk” houden. Overleg met je familie hoe jullie het gaan doen. Geef ook aan, dat je het graag anders zou willen, maar als ze graag willen, dat jullie komen. Dat deze manier de meeste rust geeft voor iedereen.

Zo komt iedereen ontspannen de feestdagen door. Ik heb er ook een podcast over opgenomen.

Beluister de kick ass mom podcast hier:

Hier kan je de podcast via Spotify beluisteren.

Je hoeft het niet alleen te doen…

Kan jij als moeder wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Gaat al jouw energie naar de zorg voor je kind en voel jij je wegzakken in een negatieve spiraal? Neem dan contact met me op. Samen kunnen we kijken wat jij nodig hebt om naast de zorg van jouw kind ook goed voor jezelf te zorgen. Om zo die moeder te kunnen zijn, die je zo graag wil zijn.