Hi, ik ben Renske

Toen ik in 2008 voor het eerst moeder werd. Verwachtte ik, dat het moederschap mij vrij gemakkelijk zou afgaan. Ik was namelijk jarenlang werkzaam geweest als verpleegkundige in de Jeugdgezondheidszorg en dacht dat die kennis en ervaring mijn enorm zouden helpen in mijn rol als moeder. Viel dat even tegen…

Vanaf dag 1 vond ik het moederschap ontzettend zwaar. Alles in de opvoeding van Thijs verliep moeizaam. Ik kon er helemaal niet van genieten. Toen werd ik voor de tweede keer moeder. Het werd er zeker niet gemakkelijker op, maar wel werd me iets duidelijk. Ik merkte een enorm verschil in gedrag tussen mijn beide kinderen…

Mama zijn is... het af en toe ook niet weten en toch dapper doorgaan

De diagnose was een opluchting...

Na 3 loodzware jaren en een emigratie naar Thailand verder, werd bij Thijs de diagnose autisme gesteld. Voor mij een enorme opluchting, want er was dus een oorzaak voor zijn heftige gedrag. Het lag dus niet aan mij, waarom mijn kind niet naar mij luisterde en zoveel boze buien had. Thijs begreep mij helemaal niet of eigenlijk ik begreep Thijs niet.

Hoe nu verder? We woonden in Thailand zonder enige professionele begeleiding. Het onderwijs was totaal niet ingesteld op kinderen met autisme en ook was er geen familie om ons af en toe een beetje te ontlasten.

Voor ieder probleem is altijd een oplossing

Zo praktisch als ik ben, zorgde ik ervoor dat alle problemen waar we tegenaan liepen werden opgelost. 

Geen professionele hulp om ons te ondersteunen? Dan doe ik zelf alle kennis op, die nodig is om Thijs zo goed mogelijk te leren begrijpen en te ondersteunen. Ik speurde het internet af, las boeken en vloog af en toe naar NL om me bij te laten praten door professionals (kon ik meteen even opladen bij mijn ouders, want ik zat er soms ook wel doorheen)

Voor het probleem school regelden we 2x een assistente uit Nederland (lees: stagiaires), die bij ons steeds 6 maanden inwoonden in ruil voor het begeleiden van Thijs op school. Zo hadden zij een gratis stage in het verre buitenland en kon Thijs toch op school blijven.

Het familie probleem lostte zich uiteindelijk in 2017 op. Toen we de keuze moesten maken om terug te keren naar Nederland. Speciaal Onderwijs zou de juiste plek voor Thijs zijn en dat was er in Thailand niet. Dus zaten we binnen 4 maanden gesetteld en wel in Nederland, zodat Thijs toch nog een ochtendje kon meekijken op zijn nieuwe school, voor de zomervakantie zou beginnen.

Ik wil autisme een gezicht geven

Na 2 jaar Speciaal Onderwijs moesten we de moeilijke beslissing nemen om Thijs op te laten nemen op de dagbehandeling van de Kinderpsychiatrie. Dit viel me heel zwaar en ik begon hierover te vloggen op Instagram. Ik wil autisme meer een gezicht geven en andere moeders laten weten, dat ze er niet alleen voor staan, want heel veel andere gezinnen staan voor soortgelijke uitdagingen. Ik deel hoe je op een positieve manier door moeilijke tijden heen kunt worstelen.

Hier kreeg ik zoveel reacties op van moeders en professionals, dat ik steeds meer moeders 1-op-1 begon te begeleiden. Ze vonden het fijn om hun gevoelens te delen met iemand die hen echt begreep en voelden zich hierdoor gesteund. 

 

De zorg voor Thijs kost mij meer energie, dan dat het me oplevert. Dus moet ik goed voor mezelf zorgen

Vanwege mijn achtergrond als verpleegkundige en door jarenlang te investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling, ben ik tot het inzicht gekomen hoe essentieel het is om jezelf als moeder op nummer 1 te zetten. 

Ik ben zelf verantwoordelijk voor hoe ik me voel. Het autisme van Thijs vraagt zoveel aanpassingsvermogen van mij en kost mij enorm veel energie. Dat is nu eenmaal zo en dat kan ik niet veranderen.

Dus ben ik het aan mezelf en aan mijn gezin verplicht om goed voor mezelf te zorgen, zodat mijn lontje lang genoeg blijft en ik lekker in mijn vel zit. Alleen dan kan ik een gezellige partner en vrolijke moeder zijn.

Mijn missie is daarom om moeders, die een kind met autisme hebben te leren hoe zij zichzelf op nummer 1 kunnen zetten, om met zelfvertrouwen hun eigen pad te kunnen kiezen en zo die moeder te zijn, die ze zo graag willen zijn💗

Wat je nog meer over mij moet weten

Eerlijkheid duurt het langst

Ik ben altijd eerlijk. Ik maak de dingen niet mooier dan ze zijn. Ook zal ik de ander altijd de andere kant van een situatie laten inzien. Ik geloof erin, dat iedereen het beste voor heeft met de ander, maar dat het niet altijd lukt om dit op de juiste manier te uiten. Ik geloof oprecht in goedheid van de mens. 

Kwetsbaarbaarheid is kracht

Jezelf kwetsbaar opstellen zie ik als een kracht. Daar heb je moed voor nodig. Ik voel me als moeder op momenten echt moedeloos en deze gevoelens mogen er zijn. Ik ga altijd vol door mijn gevoel heen, maar niet te lang. Dan pak ik mezelf weer op en zet de schouders eronder.

Voor ieder probleem een oplossing

Mijn motto is altijd al geweest, dat voor ieder probleem een oplossing is. Iedere mens heeft het op momenten zwaar in het leven. Het gaat er niet om wat er in je leven gebeurt, maar hoe je hiermee omgaat. Ik ben heel realistisch en in mijn ogen alles is mogelijk. 

Als je me zou kennen, dan zou je weten dat....

Heb je een vraag voor me? Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op

Volg je me al op Instagram

pijlen