rouw en een kind dat anders us

Waarom rouwen zo belangrijk is?

Als je moeder wordt heb je een bepaald beeld van je kind en je gezin. Een droombeeld. Je zal begrijpen, dat dit meestal niet helemaal uitkomt, omdat het moederschap harder werken is, dan je van te voren had bedacht.

Maar heb je een kind dat anders is en een ingewikkelde gebruiksaanwijzing heeft, is dat wel even anders. Je hele leven moet je aanpassen, je kan vaak niet meer de dingen doen, die zo belangrijk voor je waren.

Je leven staat op z’n kop en je bent vaak aan het overleven i.p.v. leven.

Jouw gevoelens

En krijg je te maken met intense gevoelens. Verdriet, jaloezie, boosheid, onmacht en eenzaamheid.

Je ervaart gevoelens van rouw en deze kunnen heel intens zijn. Rouwen is het verwerken van gevoelens en het bewerken van jouw gedachten.⁠

Er word in de hulpverlening nauwelijks stil gestaan bij deze emoties. Je krijg hulp om je kind te ondersteunen, maar hoe zorg jij ervoor dat je overeind blijft staan als moeder? Hoe kan jij leren omgaan met alle emoties, die zo confronterend kunnen zijn voor je?

Hier heb ik een podcast over opgenomen, die je hieronder kan beluisteren.

Wat kan jou helpen

Ervaar jij intense emoties, voel je veel verdriet. Dan kunnen onderstaande punten je helpen om te gaan accepteren, dat jouw kind anders is:⁠

  • Accepteer je gevoelens. Deze mogen er echt zijn
  • Neem hiervoor de tijd. Niemand kan jou vertellen hoe lang jij je verdrietig mag voelen
  • Zoek steun bij iemand, die het waard is om jouw verhaal te mogen horen
  • Blijf goed voor jezelf zorgen

Je kan niet kiezen wat je overkomt, je kan wel kiezen hoe je ermee omgaat

Ervaar jij al lange tijd intense emoties en voel je je wegzakken in een negatieve spiraal? En weet je niet hoe hieruit te komen. Meld je dan aan voor een Groeigesprek. Iedere maand selecteer een aantal moeders hiervoor en bied ik dit gratis aan.