blog-wat-nu-als-de-ontwikkeling-anders-verloopt

Als de ontwikkeling van jouw kind anders verloopt? 3 tips hoe je hier positief mee kunt omgaan.

De kans dat jouw kind zich op een ander tempo ontwikkelt dan zijn/haar leeftijdsgenootjes is groot. En dat is best ingrijpend voor jouw kind en ook voor jou.

Waar krijg je zoal mee te maken?

  1. Je moet steeds schakelen naar het niveau van je kind. Het ene moment kan je kind zich gedragen passend bij zijn/haar leeftijd en het andere moment gedraagt je kind zich veel jonger. iedere keer moet jij je als moeder aanpassen naar het niveau van je kind. Dat vraagt veel geduld van jou en dat is best vermoeiend.
  2. Je krijgt te maken met je eigen emoties. Gevoelens als jaloezie, omdat je kinderen ziet van familie of vrienden van dezelfde leeftijd en die al veel meer kunnen dan jouw kind. Je hoort vrienden praten over hun kinderen en je kunt er niet over meepraten. Je voelt dan vaak alleen staan in je verdriet.
  3. De mening van je omgeving kan ook best lastig voor je zijn. Jouw kind wordt ouder ingeschat en wordt er meer van hem/haar verwacht. Je kind wordt overvraagd en krijgt vervolgens stress en raakt overprikkeld. Steeds weer die gesprekken aangaan om uit te leggen wat wel en niet haalbaar is voor je kind kan tot de nodige discussies leiden.

Hoe kun je hier op een positieve manier mee omgaan?

Hier volgen mijn tips hoe je hier als moeder op een positieve manier mee kunt blijven omgaan. 

Sta naast je kind

Blijf vooral kijken naar je kind en blijf naast je kind staan. Niet tegenover je kind. Stel niet te hoge verwachtingen van je kind, maar blijf je kind wel uitdagen. Het mag soms best een beetje moeilijker zijn. Al is het alleen maar om uit te proberen of je kind het NU wel kan. Ga hierin niet te ver, want dan overvraag je je kind en raakt je kind gefrustreerd. Om die balans te vinden is niet makkelijk. Leg hierin de lat niet te hoog voor jezelf en voor je kind.

Jij zal je als moeder dus iedere keer weer moeten aanpassen aan het niveau van je kind

En dit aanpassen dat maakt de opvoeding van jouw kind zo zwaar. Dus daarom moet jij als moeder goed voor jezelf blijven zorgen. Dat steeds moeten aanpassen en meebewegen met je kind, kost heel veel van jouw energie.

Blijf in gesprek

Hoeveel feedback je ook krijgt van de omgeving. Jij als moeder kent jou kind het allerbeste. Jouw kind kan thuis heel ander gedrag vertonen, dan op school of bij familie. Hoe lastig deze opmerkingen ook zijn, probeer altijd in gesprek te blijven met elkaar. Zorg dat je hierin ook niet tegenover de ander komt te staan, want dan is men altijd minder snel bereid om aanpassingen te treffen. Blijf in open gesprek en probeer je niet te snel aangevallen te voelen. Hoe moeilijk het ook is om kritiek over het gedrag van je kind te krijgen.

Slik die boosheid in en gooi het er thuis uit. En natuurlijk mag je een kritische noot uiten, maar soms is het beter om eerst thuis even te evalueren wat wel en niet haalbaar is voor je kind voordat je hierin keuzes maakt. Dan zijn er minder emoties en kun je het vaak veel minder persoonlijk nemen, waardoor je haalbare beslissingen kunt maken voor je kind.

Jouw kind is uniek

Besef je ook dat als je kind op dat andere niveau zit, dit zijn/haar autisme, ADHD etc is, dat in de weg zit. Dit is een onderdeel van je kind. Je kind heeft nog zo veel meer kanten. Talenten die jouw kind zo uniek maken. Blijf daar ook vooral naar kijken. Je kind is zo bijzonder.

Jouw kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. Geef je kind de tijd en de rust om te komen waar je kind wil komen. Als je dit kunt accepteren, zal jou dit ook rust geven.

Luister ook mijn podcast over dit onderwerp.

Heb je mijn e-book al gelezen, “wat nu als jouw kind anders is”, de gevoelens van een moeder. Download deze hier